Szeged Hostess

A hostessekre, a hostess szolgáltatásokra folyamatosan növekszik az igény. Hostessek dolgoznak a vendéglátásban, a szállodákban, a kiskereskedelemben (divat, lakáskultura, értékesítési akciók), az események és rendezvények szervezésében, részt vesznek promóciós projektekben – márka, termék reklám vagy értékesítési kampányokban (termék promóciók, szorólapozás, kóstoltatás).

A hostess munkák igen keresettek, mert általában részidős és rövid időtartamú munkák, így az iskolai tanulmányok mellet is végezhetők. A hostess munkák jellemzően belépő szintű munkák, a foglalkoztatók a munka feltételek és követelmények megállapításánál nem igényelnek magas szintű szakmai képzettséget és szakmai tapasztalatot.

A hostess kiválasztásánál fontosabb tényezőknek számítanak a hostess személyes tulajdonságai és képességei, mint a jó kommunikáció, a megnyerő, barátságos, bájos személyiség, az ápolt és jó megjelenés, a személyes figyelmesség, a motiváció, az önbecsülés, a pozitív hozzáállás (attitude), a személyes energia és a kisugárzás, a proaktívitás és még sok más.

Szeged egyetemi város (Szegedi Tudományegyetem – egyetemi és főiskolai karok, Gál Ferenc Főiskola), az egyetemi képzés mellett pedig mintegy 30 gimnázium, szakközépiskola és szakképző iskola (élelmiszeripar, vendéglátóipar, külkereskedelem, stb) is működik Szegeden.

Milyen típusú hostess munkák a legkeresettebbek Szegeden?

1. Promo Hostess – Promóciós Hostess
A promóciós hostess feladata a termék vagy szolgáltatás bemutatása, az értékesítés segítése, a vevők ösztönzése, hogy a promótált terméket vásárolják meg illetve próbálják ki. (fogyasztók felé irányuló promóció)
A hostess feladata lehet – termékbemutatás, kóstoltatás, vevői verseny (nyereményjáték, vetélkedő) lebonyolítása, áruminták osztogatása, szórólapozás.
A hostess a terméket vagy szolgáltatást a promóciós feladat előtt meg kell hogy ismerje, célszerű alaposan felkészíteni. A promóción ő képviseli a céget, a terméket hitelesen és szakszerűen kell válaszolnia a vevők, az érdeklődök kérdéseire.
A promóció célja lehet: a termék piaci bevezetése, a forgalom növelése, elfekvő árukészlet értékesítése, a cég vagy termék imázs javítása.
A promo hostess munkáknál a hostesstől elvárt személyes képességek, tulajdonságok: mosolygós, barátságos kisugárzás, konfliktuskezelés, problémamegoldó képesség, jó kommunikációs képesség, nyitottság, jó kapcsolatteremtő képesség, állóképesség, türelem, fegyelmezettség.

Az egyszerű promóciós hostess munkák általában nem igényelnek magasan fejlett személyes képességeket és a Szegeden tanuló diákok, egyetemi hallgatók számára kedvező munkalehetőségeket biztosítanak.

2. Éttermi Hostess
A vendég számára az első benyomást az éttermi hostess adja, ebből is következik, hogy az első benyomás mindig fontos tényezője a sikeres vendéglátóipari (hotel, étterem) vállalkozásnak.
A hostess az első láncszem a vendég és az étterem között, a vendégnek a minőség előzetes ismerete nélkül kell döntenie az étterem kiválasztásakor, ezért is jut hangsúlyos szerephez a bizalom.
A hostess kiemelten fontos feladata, hogy a személyiségével és szakismeretével elnyerje a vendég bizalmát, tökéletes első benyomást keltsen a vendégben.

A hostess mint egy házigazda, vendéglátói feladatokat lát el, fogadja a vendéget és az asztalához kiséri, kérésre segít az étel kiválasztásában (ismeri az étlapot és az étterem különleges specialitásait). Gondoskodik arról, hogy a vendég a lehető legjobban érezze magát az étteremben, minőségi szolgáltatásban legyen része és fenntartsa a jó benyomást a vendégben.
A vendég akkor elégedett és akkor várható, hogy újra meglátogatja az éttermet, ha azt kapja, amit elvár vagy annál többet.
A hostess feladatainak végső célja, hogy a vendég elégedetten, kellemes, felejthetetlen emlékekkel távozzon és esetleg az étterem törzsvendége legyen.

Szeged, a Tisza-parti város a belföldi turizmus kedvelt célpontja, elismert híres éttermeiről, elegáns vendéglőiről (Szeged étterem, Vendéglő a Régi Hídhoz Szeged, Fasor Étterem Szeged, Tiszavirág, Oldies Szeged), a Tisza-parti hangulatos teraszokról, a csodálatos cukrászdákról, a halászcsárdákról, és a hangulatos szórakozási lehetőségekről (Szegedi Szabadtéri Játékok, Tisza River Café Club, Szeged Tisza-parti nyár programok, élményfürdő Napfényfürdő Aquapolis Szeged, stb).

Szeged változatos programjai, az elismerten minőségi szintű vendéglátóipara, a dinamikusan növekvő idegenforgalma sok hostess munkát tud biztosítani diákok, egyetemi hallgatók vagy főállású hostessek részére.